MEB, DEPREMİNİN ARDINDAN DÜZCE'DEKİ EĞİTİM KURUMLARINI YERİNDE İNCELEYEREK İHTİYAÇLARI BELİRLEDİ

25 Kasım 2022 11:39

23 Kasım saat 04.08'de meydana gelen Düzce Gölyaka merkezli deprem çevredeki birçok ilde hissedildi. Depremin hemen ardından Bakan Özer'in talimatıyla, Bakanlığa bağlı okul ve kurumların yerinde gözetimi ve acil ihtiyaçların giderilmesi amacıyla oluşturulan Bakanlık heyeti, incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gitti. Söz konusu incelemeler Düzce Gölyaka'da devam ederken diğer taraftan bölgeden gelen notlar, zaman kaybedilmemesi adına Ankara'da masaya yatırıldı.
 
İhtiyaçlar belirlenerek geniş katılımla durum değerlendirme toplantısı düzenlendi
İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Orta Öğretim Genel Müdürlüğü ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü birim amirleri ve daire başkanlarının sahada yaptığı teknik incelemeler sonrası, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy'un başkanlığında durum değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
 
Toplantıya Strateji Geliştirme Başkanlığı, Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Özel Öğretim Genel Müdürlüğü ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü birim amirleri ve daire başkanları katıldı. Toplantıda Düzce, Sakarya ve Zonguldak İl Ve İlçe Millî Eğitim Müdürleri ile Bolu İl Millî Eğitim Müdürü de çevrim içi olarak hazır bulundu.
 
Tespit ve onarım çalışmaları koordineli bir şekilde yürütülüyor
Toplantıda il ve ilçe millî eğitim müdürlerinden, depremden etkilenen okul ve eklentilerinin durumu hakkında bilgi alındı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşları ile sahada koordineli olarak yürütülen çalışmalar etraflıca değerlendirildi. MEB birimlerinin, sahaya sunacakları kısa ve uzun vadeli destek planlarını il ve ilçe millî eğitim müdürlükleri ile paylaştığı toplantıda Bakan Yardımcısı Şensoy, ihtiyaçların en kısa sürede giderilmesi için tüm imkânların seferber edileceği vurgulandı.
 
Bakan Özer'in talimatı doğrultusunda en ufak bir ihtiyacın atlanmaması için İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü birim amiri ve daire başkanları, bir süre daha deprem bölgesinde incelemelerde bulunmaya devam edecek.
 
Okullarda psikososyal destek çalışmaları yürütülecek
Sahada depremden etkilenen eğitim binalarının tespiti çalışmalarının yanı sıra MEB Psikososyal Destek Ekibi, Düzce'de yaşanan deprem sonrası okullarda yürütülecek psikososyal destek çalışmalarını da planlamak amacıyla Düzce il psikososyal destek ekibiyle koordinasyonlu bir şekilde çalışma başlattı. İlk etapta mağduriyet yaşayan öğrenci, öğretmen ve veliler tespit edilerek ziyaretler gerçekleştirildi.
 
İl ekibinin koordinasyonunda il millî eğitim müdürlüğünce destek merkezleri oluşturuldu. Depremden etkilenen öğretmen, öğrenci ve velilerin psikososyal destek merkezlerine yönlendirilmesi konusunda bilgilendirme yapıldı.
 
Afet ve acil durumlar sonrasında çocukların duygu, düşünce ve davranışlarında görülebilecek farklılıklar ve bu süreçte çocuklara destek konusunda bilgi vermek amacıyla hazırlanan "Deprem ve Psikolojik Travma, Aileler İçin Çocuklara Yardım Kılavuzu", "Deprem ve Psikolojik Travma, Öğretmenler İçin Yardım Kılavuzu", "Travmatik Yaşam Olayları ve Ailede Psikolojik Sağlamlık, Aileler İçin Bilgilendirme Rehberi" ve "Travmatik Yaşam Olayları Karşısında Okulda Psikolojik Sağlamlığı Korumak/Öğretmenler İçin Bilgilendirme Rehberi", öğretmen ve velilere dağıtılmak üzere il millî eğitim müdürlüğü ile paylaşıldı.
 
Bu süreçte, öğrencilerin psikolojik sağlamlıklarını güçlendirmek, normalleşme süreçlerine katkı sunmak için psikoeğitim programı uygulama çalışmaları planlanırken ayrıca ihtiyaç duyan öğrencilere bireysel psikolojik danışma hizmeti de verileceği bildirildi.
 
Öte yandan, Düzce'de yapılacak psikososyal destek faaliyetlerinin koordinesinin yerinde incelenmesi amacıyla 28 Kasım'da bir başka saha ziyareti daha gerçekleştirilecek.

İlgili Fotoğraflar